Dette er ikke Louisiana Gumbo, men derimod dens mellemøstlige pendent: Alexandrinsk Gumbo.
Gumbo hedder i Mellemøsten Bamia, og kendes også som Okra, Bhindi eller Ladies' Fingers.
Den lille bælgfrugt (2-3 cm) minder lidt om courgette i konsistensen, og er meget taknemmelig at tilberede i tomatsauce, med eller uden kød. Her kommer kødversionen.
Spiser du ofte sammenkogte retter / suppe kan det rigtig godt betale sig at koge en stor gryde, og fryse ned i portioner. Så kan aftensmaden varieres præcis som man lige har lyst til, når man tager én op fra fryseren.

Ingredienser:
1 kyllinger/500 kg kød, kogt m. visk, se Kraftbrühe mit Kartoffeln
500 g friske tomater
400 g Bamia, frosne (fås hos etniske købmænd, ofte som "Okra")
50-75 g tomatpurée
1-2 løg, mellemfint hakket
2-3 hvidløg, i skiver
½ bdt. grøn koriander, fint hakket
2 spsk. stødt koriander
1 tsk. salt
½ tsk. peber
1 knsp. kanel
evt. 1 spsk. Harissa chilipasta
Fremgangsmåde:
Kog kylling/kød på forhånd, og frys ned - spar dig selv for meget arbejde på dagen.
Hvis du bruger friske Bamia, skæres de som vist i billedpanelet til højre (sørg for ikke at skære hul, det er kun det yderste, hårde lag, der skal skæres væk ved stilken), og vendes derefter ganske let på panden i en lille smule olie.

Steg løg og hvidløg til løgene er karamelliseret helt mørke i smør/olie på panden, og tilsæt peber, allehånde og kanel herunder. Tilsæt grøn og stødt koriander samt Harissa de sidste 2-3 min. Tilsæt tomatpurée, og steg til den sætter sig. Tilsæt hakkede friske tomater. Steg til tyk sauce for mellemstærk varme.
Rør suppen med kød i løg- og tomatblandingen. Smag til for salt, surt og tomat. Brug Lidt Gastrik, hvis smagen er for spids/metallisk hård af tomat. Når den er helt perfekt (!) (og fond+kød er varmt), tilsættes Bamia direkte fra frost - husk, du kan ikke røre andet end meget forsigtigt og som allerhøjst nødvendigt, når først den er i.

Kog forsigtigt Bamiaen mør for svageste varme under låg til den er mør, 5-7 minutter direkte fra frost (skal ikke optøs først).
Pas på ikke at koge Bamiaen for voldsomt, så den åbner sig og gør retten ”lang”. Når først den er mør, gør det ikke så meget at den åbner sig, andet end at det er mere apetitteligt at den er hel og pæn.
Kylling: Vend hønsestykkerne på en varm panden i smør, lige før servering.
Serveres med jasminris til. Husk, at du med stor fordel kan erstatte 25-33% med Quinoa, og dermed øge proteinindholdet i retten.
Hvis du bruger friske Bamia, skæres de som vist i billedpanelet til højre (sørg for ikke at skære hul, det er kun det yderste, hårde lag, der skal skæres væk ved stilken), og vendes derefter ganske let på panden i en lille smule olie.

Steg løg og hvidløg til løgene er karamelliseret helt mørke i smør/olie på panden, og tilsæt peber, allehånde og kanel herunder. Tilsæt grøn og stødt koriander samt Harissa de sidste 2-3 min. Tilsæt tomatpurée, og steg til den sætter sig. Tilsæt hakkede friske tomater. Steg til tyk sauce for mellemstærk varme.
Rør suppen med kød i løg- og tomatblandingen. Smag til for salt, surt og tomat. Brug Lidt Gastrik, hvis smagen er for spids/metallisk hård af tomat. Når den er helt perfekt (!) (og fond+kød er varmt), tilsættes Bamia direkte fra frost - husk, du kan ikke røre andet end meget forsigtigt og som allerhøjst nødvendigt, når først den er i.

Kog forsigtigt Bamiaen mør for svageste varme under låg til den er mør, 5-7 minutter direkte fra frost (skal ikke optøs først).
Pas på ikke at koge Bamiaen for voldsomt, så den åbner sig og gør retten ”lang”. Når først den er mør, gør det ikke så meget at den åbner sig, andet end at det er mere apetitteligt at den er hel og pæn.
Kylling: Vend hønsestykkerne på en varm panden i smør, lige før servering.
Serveres med jasminris til. Husk, at du med stor fordel kan erstatte 25-33% med Quinoa, og dermed øge proteinindholdet i retten.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar